fbpx
My Cart
0,00
My Cart
0,00
Blog
Miód Manuka UMF™

Dlaczego warto wybrać miód Manuka UMF™?

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów miodu począwszy od naszych rodzimych produktów, po bardziej egzotyczne, pochodzące z innych kontynentów. Wiemy, że miody z poszczególnych roślin znacząco różnią się od siebie smakiem, zapachem oraz działaniem. Jednymi z bardziej popularnych miodów jest miód Manuka UMF™.

Miody Manuka dzieli się na kategorie związane z ich parametrami, a tym samym różnymi właściwościami. Za klasyfikację miodów Manuka odpowiadają systemy, a wśród nich wiodący UMF™, który utworzyła organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association). System ten uwzględnia cztery kluczowe parametry: wiek, zawartość metyloglioksalu, leptosperyny oraz stopień przegrzania miodu. O wyjątkowości miodu Manuka świadczy zawartość leptosperyny (Lopospermum scoparium), która występuje tylko w krzewach Manuka. Wszyscy posiadacze licencji UMF™ są poddawani niezależnym audytom pod kątem spełnienia rygorystycznych norm w zakresie produkcji, wytwarzania, pobierania próbek.

Podstawą dla określenia miodów jako „produktów zdrowych” są ich właściwości antybakteryjne, a te bez wątpienia w miodach Manuka są wyjątkowo wysokie. Szczególny wpływ na to ma obecność metyloglioksalu, który określany jest jako naturalny antybiotyk. W związku z powyższym bardzo istotne jest wiarygodne pochodzenie miodu, który kupujesz.

Na koniec warto dodać, że najczęściej zalecaną ilością miodu do stosowania są 2-3 łyżeczki przed posiłkiem, raz dziennie.

Zapoznaj się z naszą ofertą na miód Manuka UMF™. Natomiast jeśli chcesz więcej poczytać o organizacji UMFHA koniecznie zajrzyj tutaj.

Leave your thought

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare