fbpx
My Cart
0,00
My Cart
0,00
Blog

Miód Manuka – co to jest?

Każdego dnia miliardy pszczół na całym świecie wykonują ciężką pracę, której efektem jest miód. Wykazuje on różne właściwości prozdrowotne w zależności od roślin z których pochodzi nektar. Wśród miodów niepodzielnie króluje miód z krzewów Manuka, pochodzący z Nowej Zelandii.

Jakość każdego produktu spożywczego bardzo często zależy od warunków w jakich jest otrzymywany. Reguła ta dotyczy również miodów Manuka. Warunki do stworzenia najlepszego miodu na świecie są w Nowej Zelandii doskonałe. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powietrze w tym kraju jest jednym z najczystszych na całej kuli ziemskiej. To jak ważna jest czystość powietrza nie trzeba nikomu udowadniać. Nowozelandzkie pszczoły mają więc świetne warunki do czerpania z zasobów natury najlepszych składników. Jednym ze źródeł nektaru są kwiaty krzewu Manuka, których naturalnym środowiskiem jest głównie rejon Nowej Zelandii. Właśnie ta roślina stanowi początek procesu powstawania jednego z najbardziej wyjątkowych produktów, czyli miodów Manuka.

Uważa się, że jako pierwsi pozytywne działanie miodów Manuka odkryli Maorysi, czyli rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii. To z ich języka pochodzi słowo „Manuka”, które oznacza miód z drzewa herbacianego. Pozytywne właściwości rośliny zaobserwowali lokalni rolnicy, których krowy żywiące się krzewami Manuka były zdecydowanie zdrowsze oraz dawały więcej mleka.

Co wyróżnia miody Manuka na tle innych miodów?

Przede wszystkim wysoka zawartość metyloglioksalu, czyli naturalnego składnika, któremu nauka przypisuje działanie podobne do antybiotyków. Obecność właśnie tego związku w oryginalnych miodach Manuka nadaje im wyjątkowych właściwości.

Miody Manuka są lokalnym i oryginalnym produktem, który powstaje wyłącznie w rejonie Nowej Zelandii. Powstały różne systemy klasyfikacji ze względu na sposób badania ich składu np. komercyjny system MGO, jednak najpopularniejszym jest UMF™, czyli Unikalny Faktor Manuka. Jest to powszechnie stosowany na całym świecie standard utworzony przez Organizację Miodów Manuka (UMFHA) specjalnie dla przemysłu związanego z miodami Manuka. Tym samym gwarantuje, że produkty oznaczone logo UMF™ spełniają wszelkie kryteria oraz zostały wyprodukowane zgodnie z wysokimi wymaganiami. UMFHA za pomocą regularnych audytów dba o to, aby każdy z producentów jak i ich produkt spełniał wysokie wymagania. Dostępne są narzędzia umożliwiające weryfikację, czy dany producent posiada licencję UMF™, dzięki czemu każdy konsument może to łatwo sprawdzić.