fbpx
My Cart
0,00
My Cart
0,00
Miód Manuka Opinie Pytania i Odpowiedzi
Chcesz dowiedzieć się więcej o miodzie Manuka?

Mamy nadzieję, że te odpowiedzi będą pomocnymi. W przeciwnym razie prosimy o kontakt i chętnie odpowiemy na wszelkie pytania związane z miodem Manuka i naszymi produktami.

Co czyni miód Manuka wyjątkowym?
Od tysięcy lat miód jest znany ze swoich szczególnych właściwości. Ostatnio odkryto, że poszczególne rośliny mają większy zakres cech niż inne. Jednym z nich jest miód pochodzący z niektórych odmian nowozelandzkiego krzewu Manuka (Leptospermum Scoparium), takich jak te znajdujące się w naszym gospodarstwie.
Skąd wiadomo, że Wilderness Valley to prawdziwy miód Manuka?
Logo UMF™ znajdujące się na naszej etykiecie zapewnia konsumentom, że nasze produkty są zgodne z etykietą, będąc niezależnie testowane pod kątem unikalnych znaczników chemicznych znalezionych w miodzie Manuka. Kluczowymi znacznikami chemicznymi są Leptosperin, Dihydroxyacetone (DHA), Hydroxymethylfurfural (HMF) oraz Methylglyoxal (MGO). W Wilderness Valley zdecydowaliśmy, że w najlepszym interesie naszych klientów będzie dołączenie do stowarzyszenia UMF™, ponieważ jest to renomowany znak handlowy, który dzięki dzięki rygorystycznej analizie naukowej, mierzącej zarówno czystość jak i jakość miodu Manuka, zapewnia lepszą ochronę konsumenta. Ten zaawansowany system klasyfikacji, w którym UMF™ 5+ jest najniższym, a UMF™ 15 + najwyższym znacznikiem,, zawiera szereg unikalnych oraz charakterystycznych związków charakterystycznych dla prawdziwego miodu Manuka, co można bezproblemowo zatwierdzany na wszystkich znaczących rynkach.
Co oznacza system certyfikacji UMF™?
UMF ™ oznacza Unique Manuka Factor. Jest używany do określenia unikalnej kompozycji występującej w miodzie Manuka, która nie występuje w żadnym innym rodzaju miodu. UMF ™ jest znakiem towarowym Stowarzyszenia Honey Unique Manuka Factor. http://www.umf.org.nz/what-is-umf-honey
Co oznaczają skróty UMF 8+, UMF 10+, UMF 13+, UMF 15+?
System certyfikacji UMF™ składa się z dwóch elementów, które umieszczane są na każdym produkcie miodowym licencjonowanym przez UMF™: Etykieta potwierdzająca, że jest to miód Manuka; Reprezentujący unikalne oraz charakterystyczne cechy tego miodu, które zapewniają jego czystość i jakość. Należą do nich kluczowe znaczniki Leptosperin, Dihydroxyacetone (DHA),Hydroxymethylfurfural (HMF) oraz Methylglyoxal (MGO). Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.umf.org.nz/grading-system
Czym jest MGO (Metyloglioksal)?
MGO to naturalnie występujący związek chemiczny, który służy do pomiaru poziomu antybakteryjnego miodu Manuka. Według wielu badań, działania antybakteryjne miodu Manuka wspierają nasze samopoczucie oraz zdrowie. Miód Manuka klasy medycznej służy nawet do leczenia ran ciętych, oparzeń i ran w szpitalach na całym świecie. Niestety, MGO można również wytwarzać syntetycznie. Z tego powodu Wilderness Valley stosuje testy i certyfikaty UMF™, aby zapewnić czystość i autentyczność naszego miodu.
Dlaczego kolor oraz tekstura miodu Manuka są inne?
Miód jest produktem naturalnym, na który mają wpływ warunki sezonowe i regionalne. Niektóre obszary produkują jaśniejszy niż inne. Podobnie jak dobre wino, miód wraz z wiekiem może przybierać na smaku lub przybierać inną barwę.
Czy miód Manuka Wilderness Valley posiada jakieś dodatki?
Miód produkowany i oferowany przez Wilderness Valley jest w 100% bez żadnych dodatków.
Czy miód Manuka Wilderness Valley pochodzi z Nowej Zelandii?
Tak, miód Manuka Wilderness Valley jest w 100% pozyskiwany oraz pakowany w Nowej Zelandii.
Czy miód Manuka może się przeterminować?
Termin przydatności miodu Manuka nigdy nie wygasa, ponieważ zawiera dużą ilość naturalnego cukru. Wszyscy producenci, gdyż jest to wymagane przez prawo, muszą drukować na etykiecie termin przed którym najlepiej spożyć miód. Zalecamy więc spożywanie miodu przed upłynięciem daty podanej na etykiecie i upewnianie się, że miód jest przechowywany w temperaturze pokojowej.
Jak produkowany jest miód Manuka?
Miód Manuka z oceną UMF™ produkowany jest przez pszczoły miodne, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Miód Manuka jest gęsty, więc używamy maszyny zwanej "przetyczką", aby nakłuć każdą komórkę miodu i w ten sposób wydobyć całą zawartość. Ten naturalny surowiec jest wydobywany z plastra miodu za pomocą specjalnych maszyn wirówkowych. Plastry miodu są następnie ładowane do naszej wirówki, która obraca zawartość, powodując, że miód oddziela się od grzebienia woskowego. Proces ten zachowuje naturalne cechy miodu.
Czy mogę spożywać miód Manuka jeśli jestem diabetykiem?
Nektar roślinny jest źródłem cukru w naszym miodzie. Jest zbierany przez pszczoły, przechowywany i dojrzewający w ulu. Otrzymany miód jest bogaty w naturalną fruktozę i glukozę. Diabetycy powinni skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Czy bezpieczne jest spożywanie miodu Manuka w czasie ciąży?
Jak najbardziej. Miód Manuka od zawsze jest zażywany jest przez kobiety w ciąży.
Czy dzieci mogą spożywać miód Manuka?
Tak, jednak zaleca się, aby nie spożywały go dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Dlaczego miód Manuka jest droższy od pozostałych miodów?
Miód manuka jest czymś wyjątkowym dla Nowej Zelandii - pszczelarze zadają sobie wiele trudu podczas zbierania czystego miodu Manuka z dzikich wzgórz, często bez łatwego dostępu do drogi. Miód Manuka ma również ograniczony okres zbiorów, który jest w ogromnym stopniu zależny od pogody. Unikalne właściwości miodu Manuka są również doceniane przez konsumentów na całym świecie, stąd ich stały i wysoki poziom popytu.
Dlaczego większość nowozelandzkich miodów Manuka sprzedawana jest raczej w plastikowych niż szklanych słoikach?
Plastikowe słoiki są najczęściej używane, ponieważ zmniejszają ryzyko uszkodzenia produktu podczas wysyłki na cały świat. Plastik nie stanowi również takiego zagrożenia bezpieczeństwa, jak szklany słoik. Nowozelandzkie słoiki z miodem Manuka są produkowane przy użyciu farmaceutycznego gatunku plastiku, który posiada wyższy indeks niż plastik spożywczy, w celu zapewnienia najwyższej jakości przechowywania tego bardzo specjalnego miodu.
Masz inne pytania?

Chętnie na nie odpowiemy, po prostu…

Napisz do nas